Skip to content

Silica – et stærkt mineral som passer til skrøbelige sjæle

Silica (Kisel) er et udbredt mineral på jorden som findes i blandt andet flintesten; det er et sporstof der er vigtigt for den menneskets fysiologi og det har været anvendt homøopatisk mod mange former for sygdomme, lige fra ildelugtende fodsved til vedvarende halsbetændelser og Cancer.

Ligesom blandt andre Nat. Mur. (havsalt), Calcarea Carbonicum ( kalk substansen fra indersiden på østersskal) og Lycopodium (planten Almindelig Ulvefod) er Silicea ikke kendt for at have terapeutiske kvaliteter, før potensering (trinvis fortynding og bankning) af stoffet har tilført det energi og dynamik så det er i stand til at stimulere kroppens selvhelbredende kræfter.

Silica er ofte magre og skrøbelige typer som hele tiden får infektioner som forkølelser, halsbetændelser eller mellem øre infektioner.  Det som altid forværrer og sætter gang i sygdom hos Silica er først og fremmest kulde samt vådt vejr og blæst. Af samme grund er vinteren altid det tidspunkt på året hvor Silica har det værst helbredsmæssigt.

Det er kendt for at kunne helbrede sygelige infektionstilstand med materieafsondring som ses blandt andet ved bylder og sår som har svært ved at hele. Desuden har udsondringer som sved, pus og afføring tendens til at være ildelugtende.

Selvom Silica er et af de mest kuldskære homøopatiske midler har det paradoksalt nok stor tendens til at svede om baghovedet under søvnen. Det samme gør sig gældende med fødderne, hvor sveden som regel er temmelig ildelugtende. Man kender til Silica i tilstande opstået netop efter undertrykt fodsved.

Silica udviser et væld af symptomer overalt på menneskets krop, her er blot et udsnit af mere kendte: hovedpine lindret ved at tildække hovedet men forværret ved faste, overanstrengelse, høje lyde, kulde. Fissurer og hæmorider samt forstoppelse ses ofte hos Silica. Nedre og øvre luftveje er sæde for mange symptomer og Silica er kendt for at kunne helbrede både astma og lungebetændelse og ikke mindst halsbetændelse, hvor mandlerne netop er kendetegnet ved at være særlig udsat.

Som typer de som regel milde, føjelige og pligtopfyldende – de er meget påpasselige med deres forehavender og meget velorganiserede. Det ses også tit at Silica kan være genert og have ringe selvtillid.

 

Under disse forhold ses som regel forværring:

Kulde
Blæst
Træk
Afdække legemsdel
Undertrykt fodsved
Nymåne
At ligge på ventre og smertefulde side

Under disse forhold ses som regel forbedring:
Varme
Varme omslag
Sommer
Vådt vejr
Varme rum

Praktisk anvendelse

Det mest slående ved Silica er deres store kuldskærhed – hvor det for mange vil føles alt for varmt efter kort tid i 25 graders i hjemmet, trives denne type fint og kan endda klare sig med højere temperaturer. Jeg kender kun til midlerne Arsenicum Album og Nux Vomica som er tilsvarende kuldskære. Dernæst er det udtalt hvor dårligt helbred de har – eller snarere hvor lidt der skal til for at de bliver syge – typisk med luftvejssymptomer som forkølelser, halsbetændelse eller lungebetændelse.

Derudover er de ofte svækkede fysisk og brænder hurtigt ud mentalt – de udtrykker at mangle energien og overskuddet i dagligdagen.

Det er også et karakteristisk træk, at man ser stor tendens til sved omkring nakken under søvnen, især hos børn på trods af kuldskærheden.

Silica indikeres ofte efter vaccinationer, som Thuja samt i tilstande med vedholdende infektioner.

Disclaimer: Information fra denne side kan ikke udlægges som medicinsk rådgivning; al behandling med homøopatisk medicin bør kun praktiseres efter vejledning fra kyndig homøopat.

 

 

 

 

 

No comments yet

Comments are closed.